Vlaams Afval- en Materialencongres pleit voor meer ecodesign 17-11-2017

Vlaanderen geldt als een van dé recyclageregio’s in Europa. Toch komen nog te veel producten op de markt die niet recycleerbaar zijn of die de recyclage van andere producten verhinderen. Dat kan niet langer. Daarom riep het het Vlaams Afval- en Materialencongres op 16 november 2017 op tot meer ecodesign.

Elk land heeft zo zijn talent. Voor België is dat recycleren. Zo recycleren we in ons land meer dan 80% van de verpakkingen, ruim boven het Europees gemiddelde van 65,4% (cijfers 2015, bron Eurostat). Die toppositie hebben we opgebouwd door als eerste ons afval te gaan sorteren. Al sinds de vorige eeuw sorteren we onze plastic, metalen en drankverpakkingen in een blauwe pmd-zak, houden we papier en karton apart en weten we dat wit en gekleurd glas niet bij de rest van ons afval hoort. Door te sorteren, kan al dat afval gerecycleerd worden en houden we de afvalberg in ons land beperkt.

Dankzij die voortrekkersrol is België, en in het bijzonder Vlaanderen zich steeds meer gaan ontpoppen als autoriteit op vlak van recyclage. Dat beseffen ze ook in het buitenland. Vorig jaar ontvingen we in Vlaanderen zo’n 1,17 miljoen ton afval voor verwerking uit het buitenland, een verdubbeling sinds 2010. Een positieve evolutie, maar het blijft een te beperkt deel van de vele tonnen nieuwe producten die elk jaar in onze winkelrekken belanden. En dat kan beter volgens de Vlaamse afval- en recyclagesector.

Te weinig recyclagevriendelijk ontwerp
De sector doet forse inspanningen om de recyclage in ons land op een hoog niveau te houden, maar een gebrek aan recyclagevriendelijk productontwerp blijft voor moeilijkheden zorgen. Zoals verpakkingen die bestaan uit een mengsel van meerdere kunststoffen, waardoor die niet langer te recycleren vallen. Of rode plastic flessen die technisch wel recycleerbaar zijn, maar toch verbrand worden omdat er te weinig vraag naar is. Of zwarte gin-flessen die omwille van hun kleur in de glasrecyclage bij

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die bewijzen dat het perfect mogelijk is om met gerecycleerde materialen echte topproducten te maken: van verf op basis van verfresten tot water uit flessen van gerecycleerd plastic. Deze producten krijgen helaas niet altijd de aandacht die ze verdienen. Daarom kregen z tijdens het Congres eindelijk de aandacht die ze verdienen.

Oproep voor meer ecodesign bij productontwerp
Tijdens het paneldebat in de ochtend riepen Werner Annaert van Go4Circle, Philip Heylen van ISVAG, KULeuven-docent Duurzaam Materialenbeheer Karel Van Acker en Didier Keters van ING op de kringwinkel-sofa van VRT-moderator Ihsane Chioua Lekhi enkele duidelijke oproepen. Zo werd onder meer concreet de vraag gesteld hoe het mogelijk is dat we vandaag nog drinken uit plastic flesjes die niet recycleerbaar zijn? Als Vlaanderen tegen 2050 echt volledig circulair wil zijn, dan mogen dergelijke producten geen toekomst meer hebben op onze markt. Een beetje politieke moed zal dus nodig zijn. Dat en meer samenwerking. Want om op 30 jaar een volledige economie te transformeren, zullen overheid, productiebedrijven, afval- en recyclagebedrijven, steden en gemeenten, particulieren en sociale economie er samen werk van moeten maken.

Meer dan 250 deelnemers uit lokale besturen, privaatrechtelijke afval- en recyclingbedrijven, beheersorganisaties, gewestelijke overheden, federaties en productiebedrijven kwamen een hele dag samen in Leuven. Tijdens het congres was een tentoonstelling opgezet met goede en slechte producten in het kader van de circulaire economie.

Alle presentaties zijn te vinden op de website van co-organisator VVSG/Interafval.