Recyclage grofvuil: Urbanrec! 23-03-2018

Het Urbanrec-project zoekt een oplossing voor de inzameling en verwerking van grofvuil. Verschillende Belgische bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen nemen deel.

De ophaling en recyclage van grofvuil (denk aan meubels, matrassen, textiel, tuinmeubels) is een grote uitdaging voor gemeenten. Dit is voornamelijk te wijten aan de grote volumes, het zware gewicht en het beperkt publieke bewustzijn voor een correcte verwijdering van deze afvalstroom.

Slecht beheer kan ernstige milieueffecten tot gevolg hebben, zoals het achterlaten van afval op openbare plaatsen of de verzadiging van gemeentelijke voorzieningen. Het URBANREC-project, dat geselecteerd werd door de Europese Commissie als Horizon 2020 project, buigt zich over deze problematiek en wil de logistiek, de recyclage en de herinzet van deze afvalstroom verbeteren. Go4Circle was aanwezig bij de voorstelling van het project dat plaatsvond bij de OVAM. Gecoördineerd door Aimplas (Plastic Technology Centre) is dit project erin geslaagd om 21 Europese organisaties, technologische instellingen, bedrijven en openbare instellingen te betrekken bij het zoeken naar innovatieve oplossingen voor grofvuil. Belgische partners zoals OVAM, Imog, Vanheede, Procotex, en Centexbel zijn betrokken.

De moeilijkheid van de verwerking van dit materiaal schuilt vooral in de grote volumes en in het groot aantal verschillende fracties dat aanwezig is. Dit verklaart ook de grootschaligheid van het project.

Er werd een interessante presentatie gegeven door het Spaanse bedrijf Ecofrag dat zich toespitst op het fragmenteren en scheiden van grote volumes door middel van waterstralen.

Nico Kimpe van Vanheede, lichtte toe hoe zij zich binnen het Urban project toeleggen op het scheiden en recycleren van de verschillende kunststoffracties in tuinmeubilair en kunstgras.

Procotex is een Belgische vezelfabrikant die in het verleden slechts post-productieafval verwerkte maar nu door het Urbanrec-project voor de uitdaging staat zich te focussen op post-consumer vezels.

Toch mooi dat België in dit project, waarbij 7 Europese landen betrokken zijn, een cruciale rol speelt met verschillende participerende bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden! Proficiat aan allen!