De nieuwe blauwe zak: wanneer mogen we gerecycleerde materialen in verpakkingen verwachten? 15-12-2017

Fost Plus kondigde vanmorgen een uitbreiding van de sorteerregels voor plastic afval aan, de zogenaamde P+MD. Volgens de privaatrechtelijke bedrijven die afval inzamelen, sorteren en recycleren wordt het tijd dat de verpakkingsindustrie haar verantwoordelijkheid neemt.

Uitbreiding blauwe pmd-zak in fases

In de huidige erkenning van Fost Plus, die in mei 2017 nog werd aangepast, was al voorzien om de sorteerregels voor plastic afval uit te breiden, en dat tegen eind 2019 voor alle Belgen. Vanmorgen kondigde Fost Plus echter een gefaseerde aanpak aan, wat niet in lijn is met de wettelijke verplichtingen die door de drie gewestelijke milieuministers werden opgelegd.

De operatoren, die samen zes pmd-sorteercentra en bijna 700 afvalwagens vertegenwoordigen in België, pleiten ervoor om de uitbreiding van de blauwe pmd-zak in één keer door te voeren, en dus niet gespreid over drie fases. “Die gefaseerde aanpak maakt de zaken alleen maar moeilijker,” verklaart Werner Annaert, algemeen directeur van Go4Circle vzw, de sectorfederatie van de afval- en recyclagebedrijven. “We gaan nu aan de afvalophalers en de burgers moeten uitleggen dat er in de blauwe zak in Oostende ander afval terecht kan, dan bijvoorbeeld in Luik. Bovendien vraagt deze uitbreiding ook belangrijke investeringen om de bijkomende plastic afvalsoorten te kunnen sorteren en recycleren. Door de gefaseerde invoering zullen die investeringen slechts over enkele klanten afgeschreven kunnen worden. Wij zouden dus liever hebben dat de uitbreiding ineens voor alle Belgen van toepassing is. Net zoals de gewestelijke milieuministers het ook hadden voorzien.”

Graag meer gerecycleerde materialen in verpakkingen

Met de beslissing van Fost Plus mogen plastic materialen zoals PP (polyproyleen) en PS (polystyreen) nu ook in de blauwe pmd-zak. Dat is een positieve evolutie, maar de operatoren zouden ook graag zien dat de verpakkingsindustrie hier haar verantwoordelijkheid opneemt. “Als we werk willen maken van een Circulaire Economie, wat Vlaanderen tegen 2050 wil bereiken, wordt het stilaan tijd dat bedrijven meer gerecycleerde materialen in hun nieuwe producten gaan gebruiken. Dit gebeurt vandaag nog veel te weinig. Zeker op vlak van plastics wordt er nog al te veel gebruikt gemaakt van ruwe grondstoffen,” aldus Werner Annaert. “Fost Plus blijft helaas voorzichtig op dit vlak en blijft het probleem voor zich uitschuiven.”