38 miljoen ingezamelde elektrotoestellen en lampen: Mooi, maar België zit nog ver van de Europese doelstellingen 18-05-2018

Vandaag maakte Recupel de inzamelcijfers voor elektrotoestellen en lampen bekend. Met 38 miljoen ingezamelde apparaten doet België opnieuw beter dan de voorgaande jaren. Op zich een mooi resultaat dus, ware het niet dat België in Europa ver achter de kopgroep fietst.

Eén van de zaken waar we in België prat op gaan, is dat we internationale top zijn als het op afval inzamelen, sorteren en recycleren aankomt. Dat klopt zeker voor een aantal fracties, maar niet voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA).

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat België de op één na slechtste leerling van de klas is als het op recyclage van elektrotoestellen aankomt: slechts 30,9% wordt effectief gerecycleerd (cijfers Eurostat, 2015). Enkel Letland (23,1%) doet slechter.

Bovendien staat dit cijfer zeer ver van de Europese doelstelling. Tegen 2019 moeten we er als land in slagen om maar liefst 65% van ons elektroafval te recycleren. Hoe gaan we dit gat dichtrijden?

Voor Go4Circle ligt de oplossing in een andere manier van samenwerken en blijft dit aankaarten bij Recupel.